Páramentesítők

Uszodai párátlanítók - páramentesítők. elektromos páramentesítők, a hőszivattyúzás elvén működve!

Az beltéri uszodák páramentesítése specifikus probléma, mert a medence építését gyakran alábecsülik. Uszodáknál beltéri medencéknél a levegő nedvességtartalma okozza a legnagyobb problémát.
Az ideális relatív páratartalom az uszodatérben 55 - 60% körüli. Ha ez az érték túllépi a 67-70% -ot, gombák szaporodnak el a és korrózió keletkezik az építési szerkezeten.

Az Alacsony páratartalom pl. 50% felesleges víz és drága vegyszerek elpárolgását okozza. Mindkét esetben többletköltség keletkezik.

Legegyszerűbb megoldásnak a szellőztetés tűnik, amely nyáron a nagy melegekben, mikor a kinti levegő hőmérséklete nagyjából egyforma vagy, magasabb mint a beltéri medence levegőhőmérséklete, használható is lehet. Azonban ez egy ideiglenes állapot, hiszen az őszi, téli időkben a hidegebb időszakok kezdetével, a medence térben a szellőztetéssel csak egyre nagyobb páratartalmat érünk el. A hideg és meleg levegő találkozásakor a medencetérban nagyon nagy pára keletkezik, így a  levegőben lévő víz kicsapódik beltér minden felületén. 

Vannak azonban modern, elegáns és megfizethető uszodai páramentesítő perendezések, melyek a páratartalom szabályozását okosan megoldva, akár 80% hőenergiát is megtakaríthatnak akár pl. a  szellőztetéssel ellentétben.

– nedves levegő elvezetése és a fűtött levegő bevezetése.

A kondenzációs elven működő uszodai párátlanítóink melyek a legmodernebb 2024-es technológiákkal vannak ellátva, rendkívül megbízhatóan működnek.

Magukba szívják a nedves levegőt, ahol egy hideg felületen lecsapódik a víz. A lecsapódott vizet  úgynevezett kondenzvíz csatornában vezetik el. A kiszárított levegőt egy körfolyamaton keresztül visszafűtik a ventillátor segítségével és a kb. 5°C-kal melegebb de már száraz levegőt visszavezetik az uszodatérbe. Ez a folyamat ismertebben a hőszivattyúzás elvén zajlik, ahol 1 kW elektromos energiából sokszoros hőenergiát termel a páramentesítő.

Uszodai páramentesítőink segítségével  a víz és a levegő fűtési költségeit a lehető legalacsonyabb szinten tarthatja.
Az uszodai párátlanítók-páramentesítők telepítési követelménye alacsony.

Több verzióban is kaphatók:

-kompakt falra vagy földön álló verzióban

-falon keresztül telepíthetők vagy komplett légcsatorna rendszerekhez. (Ez esetben, az uszodatérben csak 2 díszrácsos elem látszik amely a falban van elhelyezve. Ilyenkor a  párátlanító vagy a szomszéd helységben van elhelyezve, vagy légcsatorna rendszerek esetén egy külön gépházban. Nagyobb légcsatorna rendszerek esetén, erősebb nyomású ventillátorokkal és átalakított burkolattal látjuk el párátlanító gépeinket. A nedves levegőt a mennyezet alatt kondenzcsatornákban vezetik el. A kiszárított levegőt padlóréseken vagy egyéb módon de mindenképpen a helység alsó részében vezetik vissza. Ezzel akadályozható meg a pára lecsapódása az ablakokon és a hideg falakon.
kompakt légcsatornás párátlanító berendezéseink, szinte egyedi módon, már kültéri falon is elhelyezhetők .

-Teljesen egyedi módon, legmodernebb páramentesítőink már plafonra is helyezhetők, melyek telefonos tabletes irányíthatósággal rendelkeznek, hangszóróval és egyedi fény megoldásokkal ellátva.

Páramentesítőink Extrái:

Párátlanító gépeink felszerelhetők egyéb extrákkal, mint pl. hőszivattyúzás elvén működő fűtéssel vagy elektromos fűtőbetéttel, vezetékes illetve távvezérlő rendszerrel, páratartalmat mutató wellness fény vezérlő rendszerrel (amely a páratartalomnak megfelelő wellness fényt ad vagy külön világításnak is használható), hangszóróval, amely telefonról vezérelhető a páramentesítő gép vezérlésével együtt, (mennyezetre szerelhető páramentesítők esetén) illetve egyéb kényelmi kiegészítőkkel.

A páráról

A pára nem kézzelfogható, nem látványos, ennél fogva hiánya vagy túlzott mértéke gyakran nem kiált azonnali megoldásért, pedig hosszabb távon káros lehet mind az egészségünkre, mind pedig az épület szerkezeteire. Weboldalunk e nehezen kézzelfogható témáról, a páráról és a párátlanítás módszereiről, a párátlanító berendezések típusairól és a medence párátlanítókkal kapcsolatos fontos tudnivalókról szolgál részletes információkkal.

Hol okozhat problémát a pára?

A belső terekben a túlzott párásodás lehet állandó vagy időszakos jellegű. Állandó például, ha egy adott térben folyamatosan termelődik a pára pl. egy medence térben vagy egy nedves technológiát alkalmazó ipari csarnokban, vagy pedig a pára nem tud légcserével távozni, mint pl. egy nyílászáró felújítás után egy lakásban. Időszakos problémát jelenthetnek a beázások, árvizek, vagy akár a rövid határidővel zajló építkezések is.

Medence terek párátlanítása

Hacsak nem kültéri medencét szeretnénk, mindenképpen szükség lesz párátlanításra, hiszen a medencék párolgása oly mértékű, hogy akár már néhány nap után maradandó károsodást okozhat az épületben. A medence párátlanító berendezések telepítése esetén számolni kell még a relatív magas levegő hőmérséklettel és a víz fertőtlenítésre használt klór hatásával is.

Milyen párátlanító berendezések léteznek?

A különböző helyiségekbe ajánlott párátlanító berendezések nem csak működési mechanizmusukban vagy teljesítményükben térhetnek el egymástól, hanem kialakításuk egyéb részleteiben is, mint például elhelyezésük módja, vagy egyéb plusz funkciók mint pl. az automatikus leolvasztás a wellness fény visszajelzésű páratartalom mérés (microlight rendszer) , porszűrés vagy a kiegészítő fűtés integrálásának lehetősége.

Különböző kivitelű medence párátlanítók

Az egyes gyártók különböző kivitelű és műszaki tartalmú párátlanító berendezést kínálnak. A legegyszerűbb modelleknek általában műanyag borításuk és mechanikus higrosztátjuk van, míg a legdrágább modellek a digitális higrosztáton és egyéb kényelmi funkciókon túl olyan speciális festékkel kerülnek bevonásra, melyek ellenállnak a medenceterek levegőjében található klór hatásának is.

A medence párátlanítók elhelyezése

A párátlanítók leggyakoribb elhelyezési módja a falra történő rögzítés, de amennyiben ez nem lehetséges, úgy a párátlanító állhat akár lábon is, továbbá a legtöbb medence párátlanító berendezés felszerelhető a medencetérrel szomszédos helyiségben is úgy, hogy a falon átvezetett légcsatornák segítségével történik a levegő áramoltatása. A legújabb technológiáknak köszönhetően ma már mennyezetre is elhelyezhetők

A kondenzációs párátlanító működése

A kondenzációs párátlanító berendezések felépítésüket tekintve rokonságot mutatnak a hűtőgépekkel: ami a frizsider belsejét hűtő kör a pára kicsapódását eredményező hűvös felületért felelős, a hűtő hátulját melegítő kör pedig a párátlanítás során kissé lehűtött levegő visszafűtését végzi.

Medence párátlanítók fogyasztása

A párátlanító berendezések fogyasztása relatív alacsonynak mondható, de a folyamatos üzem miatt a mégoly alacsony fogyasztás is számottevő költséget eredményezhet. Az energiafogyasztás mérséklését a különböző párátlanítókban az egyes konstrukciók meghatározott hőmérsékletre történő finomhangolása, változó fordulatszámú ventilátorok alkalmazása, vagy a ventilátorok kikapcsolásának lehetősége szolgálhatja.

Medence párátlanítók szervizelése és karbantartása

A medence párátlanítók szervizelése nagyban hasonlít a klímaberendezések karbantartásához: a rendszeres tisztításon túl a párátlanítók általában nem igényelnek gyakori szervizelést, mivel néhány technikai követelmény, mint pl. a levegő klórtartalma betartása esetén igen ritka a meghibásodás. Évenként 2x-i karbantartást javasolunk egy átlagos medencetérben, amely a 3-éves garanciához elengedhetetlen.