Klímaberendezések-légkondícionálók

Fontos pár információt megosztanunk Önökkel, amelyekről úgy érezzük, szükséges lehet a megfelelő klíma kiválasztásánal, illetve rendkívül hasznosnak tartjuk, hogy a Kedves Vevő értsen pár részletet.

Első és legfontosabb kérdés, hogy mi is az a COP, miért fontos?

COP (Coefficient of Performance):

A COP azt jelzi, hogy egy hőszivattyú vagy klímaberendezés mennyi hőt képes kinyerni egy egységnyi energiafelhasználásból. Ez az érték általában télen hasznos, amikor a klímaberendezés hőt termel. A COP értéke minél magasabb, annál hatékonyabb a klímaberendezés.

Egy kicsit érthetőbben foglamazva:

Tegyük fel, hogy egy klíma egy óra alatt 1 kWh elektromos energiát fogyaszt, és ebből ez idő alatt 4 kWh hőt termel. Ebben az esetben a COP értéke a következő lenne:

COP = 4 kWh / 1 kWh = 4

Ez azt jelenti, hogy az adott működési feltételek mellett, azaz az óránkénti 1 kWh energiafelhasználással a hőszivattyú 4-szer annyi hőt termel, mint amennyi elektromos energiát felhasznál.

Fontos megjegyezni, hogy a klímák működési feltételei nagyban befolyásolják a COP értékét. Az elérhető COP érték legfőképpen a külső hőmérséklettől, a belső hőmérséklettől, a felhasznált hűtőközeg típusától és mennyiségétől függ. Ezért a gyártók általában meghatározzák a klímabrendezés vagy hőszivattyú COP értékét különböző működési feltételek mellett, például -15°C-on vagy +7°C-on, hogy a felhasználók tisztában legyenek a klímaberendezés vagy hőszivattyú hatékonyságával a különböző körülmények között.

Mi az SCOP és miért fontos?

SCOP (Seasonal Coefficient of Performance):
A SCOP egy éves átlagértéket ad a COP-hoz képest. A SCOP az összes tényezőt figyelembe veszi, amelyek befolyásolják a klímaberendezés hatékonyságát, például az éghajlatot. Ez az érték általában a hűtési és fűtési szezon átlagos COP-jának arányát jelzi az éves energiafogyasztáshoz képest. A magas SCOP értékkel rendelkező klímaberendezés hatékonyabban működik, és kevesebb energiafogyasztást igényel.

Az SCOP egy kicsit érthetőbben fogalmazva:

Tegyük fel, hogy az adott klímaberendezés SCOP értéke 4,2. Ez azt jelenti, hogy a klímaberendezés az összes felhasznált elektromos energia 4,2-szeresét használja fel a hűtési és a fűtési időszak alatt. Tegyük fel továbbá, hogy az adott klímaberendezést egy átlagos téli szezon során (kb. 5 hónap) használjuk, összesen 1 200 kWh elektromos energia felhasználással. Az összesített fűtési teljesítménye a 5 hónap során összesen 5 040 kWh volt. Ebben az esetben az SCOP értéke a következő lenne:

SCOP = 5 040 kWh / 1 200 kWh = 4,2

Ez azt jelenti, hogy az adott időszakban a klímaberendezés 4,2-szeres fűtési teljesítményt ért el az összes felhasznált elektromos energia mennyiségéhez képest.

Fontos megjegyezni, hogy az SCOP értéke nagyban függ a klímaberendezés kiválasztásától, a működési körülményektől és a használati szokásoktól. Az SCOP értéke mindig az adott klímaberendezés specifikációiban megtalálható, és a gyártó által ajánlott üzembe helyezési és karbantartási útmutatót követve lehet elérni a legjobb hatékonyságot.

 

Mi is az SEER, miért fontos?

Az SEER (Seasonal Energy Efficiency Ratio)

A klímaberendezések hatékonyságát jelző mutató, amely az átlagos éves energiafogyasztást osztja el a berendezés által leadott hűtőteljesítménnyel. Az SEER értéke egy olyan átlagos hatékonysági érték, amely figyelembe veszi a klíma működését az év során, azaz a klíma által leadott hűtőteljesítményt és az ehhez szükséges energiafogyasztást az év különböző időszakaiban. Az SEER érték megadása általában az adott klímaberendezés teljesítményspecifikációinak része, és lehetővé teszi a különböző klímaberendezések hatékonyságának összehasonlítását.

Az SEER értéknek magasnak kell lennie ahhoz, hogy a klíma energiatakarékos legyen, így kevesebb elektromos energia szükséges a hűtőteljesítmény eléréséhez. Az SEER érték egyaránt fontos mind az üzemeltetési költségek, mind pedig a környezet szennyezés szempontjából, hiszen a magasabb hatékonysági értékkel rendelkező klímaberendezések kevesebb energiát használnak fel a működéshez, ezáltal csökkentve a szén-dioxid kibocsátást és az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását. Az SEER értéket azonban mindig a klímaberendezés konkrét specifikációihoz és a helyi klímaviszonyokhoz kell igazítani a pontos hatékonysági érték meghatározásához.

Az SEER egy kicsit érthetőbben fogalmazva:

Ez a példa egy 3,5kW-os klímát vesz alapul:

Energiafelhasználás (kWh) = teljesítmény (kW) x idő (óra)

Azaz:

Energiafelhasználás (kWh) = 3,5 kW x 8 óra/nap x 120 nap = 3 360 kWh

Az éves energiafogyasztás meghatározása az SEER értékkel:

Éves energiafogyasztás (kWh) = Energiafelhasználás (kWh) / SEER

Azaz:

Éves energiafogyasztás (kWh) = 3 360 kWh / 6,5 = 516,92 kWh

A 6,5 érték itt a klímaberendezés SEER meghatározott értéke egy adott klímaberendezésnél.

Fontos megjegyezni, hogy az SEER értéke nagyban függ a klímaberendezés kiválasztásától, a működési körülményektől és a használati szokásoktól. Az SEER értéke mindig az adott klímaberendezés specifikációiban megtalálható, és a gyártó által ajánlott üzembe helyezési és karbantartási útmutatót követve lehet elérni a legjobb hatékonyságot.