Klímaberendezések-légkondícionálók

Fontos pár információt megosztanunk Önökkel, amelyekről úgy érezzük, szükséges lehet a megfelelő klíma kiválasztásánal, illetve rendkívül hasznosnak tartjuk, hogy a Kedves Vevő értsen pár részletet.

Első és legfontosabb kérdés, hogy mi is az SCOP, miért fontos?

Az SCOP egy teljesítmény együttható, amely a használatból eredő hatékonyságot mutatja meg.

Az éves fűtési igényt kell elosztani az éves fűtésre felhasznált fogyasztással.

Ha az SCOP érték például: 4   

1kW felvett elektromos energiából 4 kW-nyi fűtési energiát képes előállítani. 

Ha egy ilyen klíma eléri a kívánt hőmérsékletet és éppen csak szinten tart, akkor a fogyasztás óránként kb. 200-300W, miközben ennek a négyszeresét adja le, tehát 1200-1600W-ot.

Számítás:

Ha az áramot 43Ft/kWh-val számoljuk, akkor 43*0,2=8,6 Ft-ba vagy 43*0,3=12,9 Ft-ba kerül a klíma használata. Természetesen ezek az értékek nem állandók, bizonyos időjárási körülményektől is függenek, például a kültéri hőmérséklettől stb., azonban rendkívül jól szemlélteti, hogy mennyire is gazdaságos a klíma használata.

És ezzel még nincs vége hiszen, egyes klímákra H-tarifát is lehet igényelni, így a Geotarifa érvényes, amely jelenleg 24,3 Ft/kWh körül van Tehát a 8,6Ft lehet akár 4,86Ft illetve a 12,9Ft lehet akár 7,29Ft is. Persze mint mindennek, ennek is van egy apró hátránya, hiszen naponta kétszer (reggeli és esti időszakban) tehát naponta 2 alkalommal 2 órára szünetel az áramszolgáltatás.

M is az SEER, miért fontos?

Az SEER nagyon hasonló az SCOP-hoz csak itt a hűtésre vonatkznak az értékek.

Tehát 1kW felvett elektromos árammal, hány kW-nyi hűtési energiát képes előállítani.

Ha Az SEER érték pl. 4, ez azt jelenti, hogy 1kW elektromos energiából 4kW-nyi hűtési energiát képes előállítani.

És itt nyugotan visszatérhetünk az SCOP-nál említett számítási példára és még a Geotarifás számítás is megállja a helyét, hiszen az egész évben igényelhető!